Het kwartaalcijferseizoen staat weer voor de deur en beleggers kijken gespannen uit naar de resultaten van de Amerikaanse bedrijven.

Bieden de eerstekwartaalcijfers een rechtvaardiging voor de recente koersrally op de aandelenbeurzen of wijzen ze op een ophanden zijnde recessie in de Verenigde Staten?

Albert Edwards, econoom bij Société Générale, voorspelt dat de Amerikaanse economie zal worden getroffen door een vloedgolf die de grootste economie ter wereld in een recessie zal storten. Business Insider tekende zijn verhaal op.

De winstrecessie waarmee de Amerikaanse bedrijven worden geconfronteerd zal volgens Edwards leiden tot een ineenstorting van de markt van bedrijfsschulden.

Recessie is onvermijdelijk

Aandelen zijn de afgelopen weken dan wel aardig hersteld, maar de kans op recessie is zeer groot, verklaart Edwards. Volgens de econoom is het ongebruikelijk dat de winsten zo diep dalen zonder dat er een recessie volgt.

Aangezien het Amerikaanse bedrijfsleven tot over de oren in de schulden zit, is er volgens Edwards een beleggingscategorie die je moet vermijden en dat is de categorie Amerikaanse bedrijfsobligaties. Nog meer dan de in zijn ogen belachelijk overgewaardeerde aandelenmarkt

De economie zal volgens Edwards zeker worden getroffen door een vloedgolf van wanbetalingen onder de Amerikaanse bedrijven.

Winst in diskrediet

Veel economen letten te weinig op de bedrijfswinsten als indicator voor hoe het met de economie gaat en dat is volgens Edwards een van de redenen waarom ze zo slecht zijn in het voorspellen van een recessie.

De winstdaling wordt volgens de econoom van Société Générale veroorzaakt door twee factoren. Aan de ene kant daalt de winst door de margedruk van stijgende loonkosten. Een winstdaling als gevolg van hogere lonen wijst echter niet altijd op een recessie. Ook zorgt de forse daling van de olieprijs voor een onevenredige neerwaartse druk op de winst.

De tweede reden is dat de bedrijven de hogere loondruk niet via hun prijzen kunnen doorberekenen aan de klanten. In plaats daarvan verlagen ze hun uitgaven en nemen ze minder mensen in dienst. De kwetsbaarste bedrijven zullen volgens Edwards niet kunnen voldoen aan hun schuldbetalingen.

Waarom nu wel een recessie?

Edwards geeft drie redenen waarom de winstdaling in tegenstelling tot een vergelijkbare situatie in 1986 nu wel wijst op een recessie.  Ten eerste groeide de economie in 1986, toen de olieprijzen ook sterk daalden, met 4 procent en ten tweede was de consument destijds minder afkerig van schuld dan nu.

Tot slot zaten de bedrijven in 1986 niet tot hun nek in de schulden en waren ze veel minder kwetsbaar voor een winstdaling dan nu. Edwards verwacht dan ook geen door olie gedreven herstel zoals in 1986, maar een einde van de economische cyclus in de Verenigde Staten.

Pessimisme overheerst

Ook volgens columnist Steven Russolillo van The Wall Street Journal overheerst het pessimisme nog altijd op de aandelenbeurzen. Een van de reden daarvoor is het aanstaande cijferseizoen, dat naar verwachting niet al te best zal zijn.

Maar ondanks de grommende 'beren', die verwachten dat de beurskoersen gaan dalen, op de markt zouden de 'stieren' (die het tegenovergestelde verwachten) volgens Russolillo weleens als laatste kunnen lachen.

Uit de cijfers van FactSet, die Russolillo aanhaalt, blijkt dat de Amerikaanse bedrijfswinsten in het eerste kwartaal met 8,5 procent zullen afnemen. Het zou het vierde kwartaal op rij zijn dat de bedrijfswinsten afnemen. Dat gebeurde voor het laatst tijdens de financiële crisis.

De winstverwachtingen hebben echter de neiging om vlak voor het cijferseizoen te hard te dalen en de bedrijven weten vaak die te lage verwachtingen te verslaan. In drie van de laatste vier cijferperioden liet de S&P 500-index dan ook een stijging zien.

Door het hoge pessimisme en het grote aantal short-posities in de markt, waarmee wordt gespeculeerd op koersdalingen, zouden deze positieve winstverrassingen volgens Russolillo mogelijk juist kunnen zorgen voor een verlenging van de recente rally.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl